Linux palvelimet 1. viikon läksyt: Linux-livetikun teko

Tehtävänanto

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

d) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.

b) Koneen tiedot

 • Tietokone: HP Pavilion 17 Notebook PC
 • Prosessori: AMD A10-5750M APU
 • Keskusmuisti: 4GiB SODIMM DDR3 Synchronous 1600
 • Näytönohjain: Radeon(tm) HD Graphics 2.50 GHz
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 8.1 64
 • Muistitikku: DaraTraveler 8GB

 

a) Linux live-tikun teko, asennus ja testaus

Aloitin 23.8.2017 klo 21:35 omalla HP Pavilion 17 Notebook PC läppärilläni kotona  menemällä Tero Karvisen kotisivuille katsomaan kurssin aikataulua http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-4-ti-ja-5-to-alkusyksy-2017-5-op#more-7163. Sieltä löysin levykuvalinkin käytettävään Xubuntu versioon, joka oli 1,3GB kokoinen xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso. Pistin Xubuntu linkin lataukseen, jossa kesti noin 5 minuuttia. Samalta sivulta löysin Unetbootin kotisivut UnetBootinXubuntu.org. Pistin kyseiseltä sivulta lataukseen Unetbootin 64 bittisen version Windowsille.

Seuraavaksi klikkasin Unetbootin kuvakkeen auki, kun se oli latautunut. Valitsin alatäpän “Levykuva” ja etsin ladatut tiedot-kansiosta Xubuntun levykuvan. USB-asema oli automaattisesti määrätty. Sen jälkeen aloitin asennuksen. Kun asennus oli valmis tuli ilmoitus “After rebooting, select the USB boot option in the BIOS boot menu”.

img_20170823_220750480.jpg

img_20170823_222358477.jpg

Pienen etsimisen jälkeen löysin tavan avata Xubuntun USB-tikulta Windows 8.1 käyttöjärjestelmällä menemällä settings>change PC setting>update and recovery>recovery>advanced startup>restart now. Käynnistyksen jälkeen valitsin *Use a device>USB Drive (UEFI). Ohjeet löytyivät https://www.youtube.com/watch?v=XZcYbxOcPV0 videosta.

img_20170823_224805044.jpg

Sen jälkeen valitsin Try Xubuntu vaihtoehdon ja Xubuntu käynnistyi onnistuneesti. Ainoa ongelma oli vääränlainen näppäimistö, mutta vaihdoin sen asetuksista suomalaiseksi. Tämä tehtävävaihe tuli päätökseen kello 22:49.

IMG_20170823_224922137

c) Kolmen uuden ohjelman asennus

Kello 23:49 avasin http://terokarvinen.com/2008/commands-for-admin-4 sivun komentojen avuksi. Ajoin “$ sudo apt-get update” ensimmäiseksi päivitysten saamiseksi.

img_20170823_234939992.jpg

Seuraavaksi ajoin “$ sudo apt-get vlc” ja VLC Media Player asentui onnistuneesti.

GIMP ohjelman asensin komennolla “$ sudo apt-get gimp” ja viimeiseksi asensin Supertux 2 pelin “$ sudo apt-get install supertux”, jotka myös toimivat hyvin. Päätin työvaiheen kello 00:31.

 

d) Asennettujen ohjelmien lisenssit

Kaikki asentamani ohjelmat ovat GNU General Public Licensen alaisia eli ne ovat vapaita ohjelmia. Kertasin https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html sivulta sen määritelmää ja se tarkoittaa sitä, että niitä saa käyttää, muokata (pääsy source codeen), uudelleenlevittää ja uudelleenlevittää muokattua ohjelmaa. Näin kaikki saavat mahdollisten parannusten edut käytettäväksi. GNU GPU ehtona on, että kaikilla on samat edut ohjelmaan eli esimerkiksi saat myydä ohjelma millä hinnalla tahansa, mutta ostaja saa myös myydä sen eteenpäin.

Käyttämiäni ohjelmia vs vapaat Linux-ohjelmat

 • Microsoft Word – Tekstinkäsittely – LibreOffice Writer
 • BSplayer – Mediasoitin – VLC Player
 • CCleaner – Puhdistustyökalu – Stacer
 • Microsoft Excel – taulukkolaskentaohjelma – LibreOffice Calc
 • Freedome – VPN – Tor
 • uTorrent – BitTorrent ohjelma – qBittorrent

Lähteet

Muuta

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s